De första dagarnas utgrävning

 Så var vi då igång med utgrävningen! Under de två första dagarna – måndag och tisdag denna vecka – har vi öppnat vår första undersökningsyta på ”Helgeandsholmen”. Just nu är den omkring 15 kvadratmeter stor, men kommer att utökas successivt, hur mycket får vi se.

 

Vi utgick ifrån den karta över Gamla Stockholm som upprättades inför utställningen 1897 och valde att undersöka det som bör vara den södra delen av och vägglinjen till ”Helgeandshuset”. Spåren efter huset är för övrigt delvis synliga än idag; man kan ana dem som svag, rektangulär förhöjning i markytan. 

 

Ganska snabbt – en dryg decimeter under markytan  – kom vi ner i ett mörkt kulturlager som innehåller mängder av fragmenterade föremål (keramik, buteljglas, kritpipor, spik och diverse järnföremål) och byggnadsmaterial i form av kakel, kalkputs, murbruk, fönsterglas och tegel, men även lite slaktavfall (djurben). Att det rör sig om ett s.k. raseringslager med sopor är uppenbart. Men om det enbart är från Helgeandshuset och verksamheter i samband med utställningen eller om det också rör sig om utfyllnadsmassor som har hämtats från andra delar av Stockholm och lagts på den konstgjorda ön senare, får än så länge vara en öppen fråga.

 

Raseringslagret täcker i stort sett hela undersökningsytan, förutom den södra delen. Här finns istället ett ljusare och betydligt ”fyndfattigare” lerlager strax under grästorven. Under tisdagen kunde vi också konstatera att lerlagret täcker en ganska fint och tätt lagd stenläggning. Stenläggningen löper längs med Helgeandshusets långsida. Vår uppgift de närmaste dagarna blir att ta reda på vad denna stenläggning egentligen är. Det skulle kunna vara ett slags fundament, en grundläggning, till själva huset. I så fall bör vi träffa på den när vi nu fortsätter att gräva oss igenom raseringslagret inne i huset.

 

Fler frågor än säkra svar så här långt alltså – men något annat var heller inte att förvänta. Vi har ju bara börjat!

 

Gunnar Andersson, arkeolog Historiska museet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s